lørdag 17. mars 2007

Mangler du gaveide? Gavetips.





Vi har vel alle litt problemer av og til med å finne den rette gaven til den som har alt. Her er litt inspirasjon.


GAVETIPS.



Til henne:

En kurv med variasjoner.
Kjøp en rimelig kurv, gjerne uten hank. Hos blomsterhandleren får du kjøpt cellofanposer beregnet til innpakking av blomster, og pene bånd. Det ser litt eksklusivt ut når gaven er pakket på denne måten.

Bodykurv
Kjøp to håndklær og eventuelt to kluter, eller et badehåndkle som passer til mottakerens bad. Resten av kurven skal bestå av for eksempel bodyskrubb, badeskum, dusjsåpe, sjampo, balsam, fotkrem, fotfil, hampvott og bodylotion. Her er variasjonene store både innenfor produkter, mengde og pris.

Kosekurv 1
Kurven kan fylles med en blomst, en flaske rødvin og noen gode kroppspleieprodukter. Lys og servietter.

Kosekurv 2
Den kan fylles med en god roman og en masse sjokolade.

Kosekurv 3
En fruktkurv med kjekspakker og masse sjokolade er jo tradisjonelt. Legg gjerne med kryssord, sudoku eller en bok.

Kosekurv 4
Forskjellige kjekspakker, flere type oster, druer, en paprika, te og evt en flaske hvitvin.

Hagekurv
Den kan fylles med en hagebok, frø og hageredskaper. Eller bare frø, arbeidshansker og hageredskaper og kanskje en staude eller to.

Hobbykurv
Noen ganger fanger vi opp at venninner sier at de en gang skal begynne med en hobby, f.eks. lære å male. Det blir aldri til at de kjøper seg utstyret. Kanskje kan hun komme i gang hvis hun får en kurv med: ei lita akvarellblokk, pensler, maling, svamp og en idèbok. Det blir kanskje en liten akvarell på deg til din neste fødselsdag.
Perler i alle variasjoner med det som hører til, er jo kjempepopulært for tiden.
Garn, pinner og mønster er også en flott kurv for den som strikker.

Hudpleiekurv
En kurv full av gode hudprodukter er noe de fleste setter pris på.
Legg eventuelt med, bomull, qtips og en spegle. Pynt med en liten potteplante i den ene siden.

Kaffekurv
Kaffe, 2 krus, flasker med kaffetilsetninger / smaker, litt godt til kaffen, lys og servietter.

Oppussingskurv
Denne kurven kan brukes til både han og henne. Men, la oss bare innrømme det. I de fleste tilfeller står det en kvinne bak de fleste ønsker om oppussing. Antagelig vil denne gaven være en suksess til en kvinne, og gjerne motatt med et stønn av en mann. Se derfor an motakeren.

Bruk en bøtte / gjerne sort murerbøtte som basis. En kasse / eske duger også.
I malerbutikkene har de gratis blader / idehefter, få med noen av dem. De har ofte flere utgaver. Plukk med deg fargekart - malingskart, og en bunke med små fargeprøver. Alt dette er gratis. I tilegg kan du jo kjøpe et lekkert interiørblad med ideer.
Fyll opp med pensler i ulike størrelser, malerruller, sparkel, sparkelspader, whitespirit, engangshandsker?, skruer, spiker, sandpapir, sandpapirkloss, eventuelt andre ting du synes måtte passe.
Det hele kan jo toppes med 2 krus, en pose kaffe og noe til kaffen.


Andre ting uten kurv:

- Gavekort på kroppspleie – aromaterapi.
- Gavekort til frisørbesøk.
- Gavekort til hudpleie.
- En helg uten matlaging og ungemas.
- Gavekort til en venninne: Du passer ungene hennes og gir henne nøkkelen til hytta di for
helgen.

Til ham:

Bodykurv
En kurv med diverse gode kroppspleieprodukter. Kanskje et håndkle.

Verktøykurven
En kurv med diverse verktøy og skruer, spiker og lignende

Kokkekurven
En kurv med kokebok, spagetti, makaroni, krydder og andre ting som ikke behøver å stå kaldt. Forkle. Kan også lages i ei gryte, men det blir jo litt dyrere.

Bilkurven
En kurv med diverse rengjørings- og poleringsprodukter til bilen. Kanskje også ratttrekk eller ny girkule.

Båtkurven
En kurv med diverse rengjørings- og poleringsprodukter til båten.

Hagekurven
En kurv med hagebok, frø og hageredskaper og kanskje en liten staude eller to.

Kosekurven
Kurv med kaffe, kjeks to krus og sjokolade + fotball billetter.

Gavekort til ektemann eller samboer: Lån vekk ungene en fastsatt helg og lag en helaften hjemme bare dere to.

Jeg har med hell gitt menn blomster. De blir faktisk også glade for noe så vakkert.

En variant av blomst til menn lager du selv:Ta en agurk og kutt av litt i den ene enden. Sett den i en pen urne / blomsterpotte. Den skal stå i midten, så fyller du Twist rundt så den står stødig. Du skal nå lage en blomstrende kaktus, så du trenger en del tannpirkere. Stikk nå forskjellig ”smågodt” på den ene enden av tannpirkeren. Den andre enden stikkes så på plass i kaktusen / agurken. Fyll opp til det ser pent ut. Denne kan gjerne pakkes i cellofanpose med en pen sløyfe. Husk at den ikke bør lages for lang tid i forveien.


La dette være til inspirasjon og bruk fantasien.
Lykke til.

Hilsen Marianne.

Kilde: Sanger til festlige anledninger.
Se omtale i bloggen.

tirsdag 13. mars 2007















Det er snart påske.

Ukene og dagene flyr fort. Faktisk er det bare 13 dager til vi tar påskeferie her i huset. Deilig.

Ferie, avslappende dager, påskegjester, påskekrim, påskeegg, god mat, kakao, sjokoladekaffe, SOL, glade barn, kryssord og sudoku, Kvikk-lunch, nybakte boller, skigåing?
Vi er egentlig passe lei av snøen her sør, så jeg ønsker den vel egentlig bort før påske. Håper på mye fint vær, da skal jeg ut i skuret og trekke frem gassgrillen. Her ligger fremdeles 30 cm snø på flatmark, men terrassen har vi fått fri for snø.
Ønsker meg deilige late dager i solveggen, og en snarlig vår.

God påske alle sammen.

Her er noen påsketips fra boken: ”1001 tips til hus og hjem”
Innhold: påskeegg i farger uten maling, påskeliljer i vase, kaffe med sjokoladesmak, egg, eggerøre, eggeglass, stearinlys, reiseseng, mus, lysestumper, appelsin, snøskuffer.

Påskeegg i farger uten maling.
For å få lys turkise egg, kan eggene kokes i 10 minutter sammen med
et rødkålshode. Avkjøles i kokevannet til fargen sitter fast.Lysebrune egg får man ved å koke eggene sammen med en overskåret løk, og ta dem opp av vannet etter 10 minutter. Skal eggene være mørkere brune, avkjøles de i kokevannet.Man kan også koke eggene med et par never løkskall, som gir gul til gulbrun farge.Rødløk vil gi kraftig brunrød farge.Safran i vannet (0,5 gram) vil gi solgul nyanse.Sterk kaffe gir gyldenbrun farge.Te gjør eggene gråbrune og rødbeter lysegule til rødbrune.Er rødbetene syltet, vil fargen bli svak rosabrun i en melert tone. Kok fire egg i 1 liter vann.



Påskeliljer i vase. Skjær av stilkene en om gangen, ca. 1 cm. Litt mer hvis vasen er liten. Sett straks de avskårne blomstene i vann og la dem stå kjølig en times tid.Lag deretter buketter og sett blomstene i lunkent vann evt. sammen med andre blomster. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel i vannet. La aldri vannet stå høyere enn 10 cm. oppover stilkene, og husk å etterfylle med vann ofte.Sett ikke vasen med blomstene i sterkt sollys. La dem få stå kjølig om natten, så holder de seg pene lenge.


Kaffe med sjokoladesmak. Av og til må vi unne oss litt ekstra. Putt en liten bit sjokolade i filteret neste gang du trakter kaffe. Nydelig.


Egg med sprekker er ikke noe greit å legge i gryten for koking. Eggehviten pipler fort ut, og halve egget er borte. Pakk egget inn i aluminiumsfolie før det kokes. Koketiden er den samme.


Egg som ikke er for kalde, lar seg piskes lettere og luftigere. Romtempererte egg er også det beste å bruke i kakebaksten.


Eggene som man kokte til frokost ble kanskje ikke spist opp. Skal de varmes igjen kan de legges i kokende vann og kokes i nøyaktig 1 minutt.


Eggerøre. Hvis man erstatter vann med Farris eller soda når man lager eggerøre, vil den bli veldig luftig og fin.

Egget, er det rått eller kokt? Hvis man er i tvil om dette, legger man dem på bordet og snurrer dem rundt. Rå egg har vanskelig for å snurre rundt, mens kokte egg oppfører seg som snurrebasser.


Eggeglass kan man komme i manko for både hjemme og på hytta. Bruk innmaten / papphylsen i kjøkkenpapiret og skjær det opp i passende ringer. Er det i tilegg rastløse og kreative barn og voksne i nærheten kan jo egglassene dekoreres.


Eggeglass kan man lage av så mye. Den nye trenden i dag er mye stål. Vil du ha noen helt spesielle egglass når du ber venner på frokost, skal du gå til innkjøp av store muttere, veldig store muttere.Kjøp muttere i størrelsen M36, og dekk bordet.


Stearinlys som drypper er alltid til ergrelse. Man kan imidlertid oppbevare lysene i fryseren til de skal brukes. De drypper ikke og varer lenger, men har veldig lett for å brekke.


Reiseseng. Små plaskedammer – badebasseng som er oppblåsbare, kan egne seg godt som soveplass for minstemann når man er på tur eller besøk. Lettvint er den også å få med seg. Blås den opp, legg et stort laken over, og fest det på undersiden.


Mus vil gjerne inn i hus, men der vil vi ikke ha dem.Einer kvister på gulvet på hytta eller naftalin kuler på loftet kan kanskje hjelpe til med å holde musene ute.


Lysestumper som ikke vil ut av lysestakene.Bruk en korketrekker / vin åpner og skru den ned i lysestumpen. Dra den ut.Vask rester bort med varmt vann.


Stearin i lysestaker er ikke videre pent, men bruk ikke kniv eller lignende for å pirke det ut. Stearinen fjernes mye lettere med varmt vann, men vær litt forsiktig med glass og krystall.Det er lurt å sette under et kaffefilter mens man holder på, så slipper man å tette vasken med stearin.


Appelsin i biter til for eksempel fruktsalat kan man med stort hell klippe med saks når appelsinen er delt i båter. På denne måten slipper man mye søl og unngår at mye av saften går til spille.


Appelsiner og grapefrukt går det mye lettere å skrelle hvis frukten dyppes i varmt vann umiddelbart før skrellingen.


Snøskuffer og våt snø passer ikke alltid sammen. Har du problemer med at snøen ikke vil slippe taket? Varm spaden litt over gassflamme, og stryk et tynt lag med stearin utover på for og bakside slik at det blir en hinne.Det skal faktisk også gå an å bare gni stearinlys på spaden uten å varme den opp, men man får et jevnere lag hvis den er oppvarmet slik at stearinen får smeltet litt. Gjenta behandlingen ved behov.Snøen vil heretter ikke så lett klebe seg til spaden.

Flere tips i boken: 1001 tips og råd til hus og hjem.


Ha en deilig påske og kos dere.
Hilsen Marianne


søndag 11. mars 2007

Det er godt å være til (dikt)

***





DET ER GODT Å VÆRE TIL

En bekk så stille
renner nedover lia,
sildrer så rolig og mykt
over leiret bunn.
Jeg speiler meg i vannet
og ser små rumpetroll,
som strever for livets rett.

Sivet vokser
langs bekkens ujevne kant,
og vaier svakt
i varm sommervind.
Bekkens langstrakte armer
bukter seg lett og svingende,
nedover den vakre lia.

Fuglene kvitrer stille
og en trostemor flyr
fra redet i bjørka
for å finne mat.
Et ekorn løper nesten lydløst
oppover en trestamme,
på jakt etter nøtter og frø.

Naturen våkner
sakte opp igjen,
en stille og fin sommermorgen.
Jeg kjenner solens varme
trenge inn i kropp og sjel.
Jeg kjenner -
det er godt å være til.

Minner (dikt)

***








MINNER

Jeg tenker på
så godt det hadde vært
å ligge langflat
midt ute i en blomstereng
en solskinns dag
med lette godværsskyer.

Bare ligge der
å la tankene få flyge
nyte tilværelsen
og den praktfulle dagen,
gjøre skyenes formasjoner
til de vakreste bilder.

Jeg husker nå
barndommens fine solskinnsdager
Bekymringsløse dager
midt ute i ei blomstereng.
Jeg er ikke barn lenger,
men blomsterengen og skyene er mine.

Jeg har med meg
disse minnene i hjertet.
Og en dag vil jeg dele
alle de gode følelsene
med deg.




En bukett løvetann (dikt)

***






EN BUKETT LØVETANN.

Jeg ønsker å gi deg blomster,
en stor bukett med løvetann.
Den gule blomsten er symbolet på solen,
jeg ønsker at den må skinne og gi deg energi.

De grønne bladene er et tegn på glede,
de vokser i klynger og er så mange.
Løvetannen er vanskelig å bli kvitt,
den har livsmot og knekkes ikke så lett.

Den sprer seg raskt,
slik kan også vi spre vår glede.
For noen skaper den stor fryd,
men for andre enda større ergrelse.

Det er en allsidig liten blomst,
den lille sola vi finner over alt.
Nå gir jeg deg en bukett med solskinn,
og håper det vil gi deg glede og energi.

Dagen er din (sang)

***


Dagen er din.

mel: Romjulsdrøm.

Vi har nå fått en ubrukt dag i gave
og med den kan vi gjøre hva vi vil.
Vi vet ei hva den dagen oss vil bringe
men det vi vet er at vi jo er til.
For plutselig er dagen våres borte
og vi vil aldri mer få den igjen.
Og bare vi kan gi den rette innhold,
behandle den som beste porselen.

Ja, noen dager de er ganske korte
de flyr av sted og blir til tidlig kveld.
Men kanskje har du fått litt ut av dagen
og skapt et innhold som du liker selv.
Vi har så mye som vi burde dele
av tanker og av positive ord.
Det er så mange måter å spre glede
slik at det blir litt bedre på vår jord.

Vi ønsker ofte hjelpe noen andre,
Men dagen flyr så veldig fort av sted.
Så noen ganger blir det kun med tanken
og vår samvittighet den gir ei fred.
Men hele tiden kan vi spre litt glede,
så smil og strø omkring med gode ord.
Da vil de fleste sende smil tilbake
og da en glede i vårt hjerte gror.


lørdag 10. mars 2007

Venner (sang)




















Venner
mel: Romjulsdrøm


Jeg alltid har så lyst å lage sanger
med ord som rett i hjerteroten går,
så derfor setter jeg meg noen ganger
og skriver litt om tanker som jeg får.
Her får du høre visa mi om venner
for ingenting kan gjøre meg så glad.
Det er jo noe som vi alle trenger
og det er noe som er godt å ha.

Et vennskap er som veldig sarte planter,
det omsorg trenger mot all vind og vær.
Med stell så ser du at de ikke skranter
og vil for deg bli enda mere kjær.
Så la oss stoppe opp å se hverandre
og ikke stresse rundt på hver vår vei,
det er jo bedre hvis vi her kan vandre
i sammen på den samme vennskapsvei.

Det fine med et vennskap er de tanker
du dele kan med alle rundt om deg.
Din beste venn i verden blir et anker
som du kan bruke når din vei blir lei.
Og har du bruk for støtte gjennom dagen
når sorg og smerte blir en tanke stor,
da vet ditt hjerte hva du helst bør gjøre
for slike dager gjør at vennskap gror.

Bestemødre (sang)



Bestemødre.
Mel: Kjærlighetsvisa.

Til bestemødre nå jeg sender tanker
for hva var verden helt foruten dem.
Det er for dem et barnehjerte banker
og selv som voksen trenger vi en klem.
Når mor og far de stadig var på jobben
og bestemor til stede alltid er.
Ingen er så god som du da.
Ingen er for oss så kjær.

Når gråtende med skrubbsår vi kom til deg
du var der fort med klem og trøstens ord.
En lekekamerat var kanskje ugrei
men du sa, vi var vakrest her på jord.
Av tillit og av omsorg vi fikk lære
et forbilde for oss du alltid er.
Ingen er så god som du da.
Ingen er for oss så kjær.

Vi vokste opp med mange gode minner
en barndom som du gjorde rik og go'.
Så håper vi at nå som år forsvinner
den lærdom som du plantet her vil gro.
For det er sikkert at du trygghet ga oss
og viktig for oss den i livet er.
Ingen er så god som du da.
Ingen er for oss så kjær.

En hyllest dette er til bestemødre
som stiller opp for store og for små.
For lillesøster og for lille brødre
som bestemors omtanke her vil få.
Vi takker for den omsorg uten grenser
og alt du var for oss, og stadig er.
Ingen er så god som du da.
Ingen er for oss så kjær.

Takknemmelighet (dikt)






TAKKNEMMELIGHET.

Jeg sitter og undres
om alt stort og smått,
og tenker som så
at jeg har det så godt.

Jeg er så takknemlig
for livet, min sann,
og håper jeg takker
så godt som jeg kan.

Men rik er jeg ikke
på penger og stas,
likevel har jeg
til livets kalas.

Mitt sinn det er lystig
og helsa er bra,
familien trives
hva trenger jeg da.

For kjærlighet har vi
og omtanke stor,
hva mer kan vi ønske
oss her på vår jord.

Livet vi lever (dikt)




LIVET VI LEVER.

Livet det er så utrolig kort,
jeg har så mye jeg skulle ha gjort.
Huset må stelles og hagen den står,
tankene flyr og tiden går.

Dører skal males og vinduer med,
når skal jeg se å få tid til det.
Utvendig trenger huset litt beis,
ønsker meg også en utepeis.

Veien må gruses og fikses litt opp,
plenen må klippes men kroppen sa stopp.
Carport til vogna er også et mål,
men først må der gruses i dette hål.

Muren skal males den flasser jo litt,
egentlig er det hele no’ skitt.
Vasken av vinduer hopper jeg over,
tror jeg legger meg ned og sover.

Men det går ikke for ungene maser,
fuglene flyr og katta raser.
Mat vil de ha hele hurven,
jeg står på hodet i skittentøys kurven.

Ganga er møkkete, full av sann',
kunne så visst trengt ei fille og vann.
Borte i kroken en edderkopp,
spinner sitt nett rundt sin runde kropp.

Takrenna lekker, det høres så godt,
gjerdet det flasser og er ikke flott.
Blomster må stelles og trenger litt vann,
takstein bør skiftes - tror ikke jeg kan.

Timene, dagene, månedene går,
ser det jo på mitt grånede hår.
Livet er deilig jeg kjenner jeg lever,
trostene flyr og tankene svever.

Tingenes tilstand er jo så mangt,
veien og håpet og livet er langt.
Mye er ugjort og mye skal gjøres,
naturen skal ses og naturen skal høres.

I dag får det være med styre og stell,
mye får stå når en dag er på hell.
Jeg sitter i stolen tilfreds og gla',
takk for at jeg fikk enda en da'.

Spor (dikt)

***







SPOR.

Jeg vil så gjerne sette litt spor,
bitte små spor på vår kjære jord.
Spor som både kan ses og kan minnes,
spor som er der når jeg ikke finnes.

Jeg lager et bilde og skriver i blant,
drømmer og tanker om år som forsvant.
Hva fremtiden bringer det vet ikke jeg,
men diktet jeg skriver vil huskes av deg.

De spor som jeg setter er mange og vare,
jeg prøver spre glede så godt jeg kan klare.
Og håper at venner for alltid kan si:
Hun hadde jo tross alt så mye å gi.

Råd og tips




Vi har vel alle opplevd å stå der å lure på, "hva gjør jeg nå?"

I årenes løp samlet jeg mange tips som havnet i en eske. Jeg skulle jo bruke dem..., gjøre noe med dem. Trengte dem nok en dag.
Men hvem i allverden står på hode i en eske og leter etter tips når rødvinen flommer over duken eller 2 åringen har tegnet på sofaen med kulepenn?

I et anfall av opprydding kom jeg over disse tipsene. Sammen med en del som tilfeldigvis var lagret i hodet, begynte jeg å systamatisere. Familie og venner bidro med sitt, gamle ukeblader og utallige kilder ble gjennomgått for å samle stoff.
Det tok sin tid, og var jammen ingen lett jobb. Men, det var verd det. Resultatet ble boken "1001 tips og råd til hus og hjem".
Den er adskillig lettere å finne frem i enn en gammel eske.
Synes selv boken ble bra, og har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger. Takk for det.

Her er en liten smakebit fra boken.

Småfluer i blomsterpottene
Småfluer i huset kan være enormt irriterende. De er alle veier og kommer som regel fra potteplantene. Prøv hel nellik i vinduskarmen, sand oppå blomsterjorden eller vann plantene med en oppløsning av 1 ½ liter vann og 1-2 teskjeer salmiakk. Denne oppløsningen skal holde fluene borte i tilegg til at plantene blir frodige av denne naturlige gjødslingen. Man kan også dusje plantene med en litt svakere blanding, men vær forsiktig da ikke alle planter vil like det. Småfluer på stueplantene, finnes det mange metoder for å bli kvitt. Kjøp inn hvitløk, skrell den og legg små biter i hver blomsterpotte. Fluene skyr den sterke lukten og forsvinner.

Bilder
Bilder skal gjerne henge så de flukter med andre bilder. Så er det dette med alle hullene i veggen da, mens man prøver og feiler, og blir mer og mer irritert. Bruk en smal list som ikke tar noe særlig plass bak bildet, og slå en stift i den halvveis igjennom. Heng bildet på stiften og hold det opp mot veggen der bildet skal henge. Få noen til å sjekke at bildet henger der det skal, da det er lettere å se på avstand. Løft bildet deretter av stiften, og slå den litt inn i veggen for å lage et merke. Nå kan du se hvor stiften til bildet skal stå.

Strikketips
Når man skal strikke med garnnøster i mange farger har det en tendens til å surre seg sammen. Legg nøstene i en plastboks / isboks eller lignende og stikk huller i lokket etter hvor mange nøster det er plass til. Trekk garnet gjennom hullene og sett lokket på.

Bordtennisballer
Bordtennisballer får seg av og til en bulk. Slipp dem oppi en kasserolle med kokende vann, og de er på et øyeblikk like fine igjen.

Legoklosser
Vasking av Legoklosser og Duploklosser kan gjøres med en oppløsning av varmt vann med 2-3 spiseskjeer maskinoppvaskmiddel. Etter noen timer i bløt må klossene skylles godt og evt. få tørke på et badehåndkle. Klossene blir som nye.

Kaffe
Kaffekannen kan renses ved at man bruker maskinoppvaskpulver og vann som får stå og godgjøre seg i kannen. Skyll godt.

Bokstøtter
Kjøp to brosteiner og mal dem i farge, gull, sølv, stål eller bronse. Enkelt og stilig. Steinene er så tunge at selv de største bøker står støtt.

Bilvinduer
Film på bilvinduer. Putt noen sitrondråper i spylevesken eller vaskevannet.

Rene bilruter. Det legger seg ofte et belegg på frontruten. Noe som sies å være effektivt er å fjerne dette belegget ved å dele et eple i to og gni det på ruten. Etterpå poleres ruten med sammenkrøllet avispapir. Filmen skal være borte og rutene blanke.

Blomster
Blomster som skal settes i vase, og har treaktige stengler vil lettere ta opp vann hvis de først behandles med varmt vann. Fyll varmt vann i vasen, (forsiktig med krystall) men beskytt blomster og blader med papir eller plast. Denne behandlingen vil også friske opp blomster som har begynt å henge litt.Løk og lilje planter skal ikke ha varmt vann.

Blomster som står i vase blir ofte litt slimete på stilkene. 1 teskje kalksalpeter i vannet vil hindre dette.

Blomster trenger ofte litt holdbarhetsmiddel. Prøv sitronbrus eller tilsett en teskje potetmel i vannet.

Løfting
Bæring av store sponplater eller bord er ikke enkelt for en alene. Bruk jern riva som en hjelpende hånd, ved å sette riva under midten på langsiden. Bær i riva, med platen inn mot kroppen, og styr med den andre hånden.

Nøkler
Nøkkelen til gatedøren er ikke alltid så lett å finne i mørket. Merk nøkkelen ved å bore et ekstra hull i den eller kutt et hakk inn i den for å skille den ut fra de andre. Ved å bore et nytt hull, og bruke dette hullet til å tre nøkkelen inn på nøkkelringen, vil nøkkelen vippe litt ut i fra de andre og er lett å finne på et stort knippe både natt og dag.

Hagefingere
Når man har vært ute og jobbet i hagen, er ofte fingrer og hender brungrønne hvis man ikke bruker hansker. Dette kan være vanskelig å få rent etter lukejobben. Gni hendene inn med sitron, og vask dem etterpå som vanlig. Rene og pene blir de.

Gjerder
Nettinggjerder som skal males er en nesten umulig oppgave, men bare nesten. Bruk to maleruller som hele tiden følger hverandre på hver sin side av nettingen. Begge sider blir malt på en enkel måte.

Demontering og smådeler
Smådelene kommer ofte i kaos når du plukker fra hverandre klokker, symaskin eller andre ting med smådeler. Problemet er ofte å huske hva som skulle på igjen først og sist. Dette er ikke lett når man verken er symaskin reparatør eller urmaker. Skal du allikevel plukke ting fra hverandre, må de tilbake i riktig rekkefølge, ellers blir du fort sittende med en ting til overs. Fest en lang remse med maskeringstape, pakketape eller lignende på arbeidsbordet med limsiden opp. Du fester endene på tvers med tversgående tape. Etter hvert som du plukker ut smådelene fra det du holder på med, limer du dem fast på tapen i riktig rekkefølge. Når tingene skal tilbake på plass er det bare å starte i motsatt ende av tapen.

Klipping i stoff
Glatte stoffer som skal klippes i har lett for å skli litt unna. Legg et stykke silkepapir under stoffet, og mønsteret oppå stoffet. Fest alle tre lagene sammen med knappenåler. Når man nå klipper ut mønsteret gjennom alle tre lagene, vil ikke stoffet gli unna.

Sprett opp
Trådrester etter sømmer man har sprettet opp er noe pirk å fjerne. Bruk litt maskeringstape og lim den over sømmen som er sprettet opp. Når du drar av tapen igjen vil alle trådrester følge med på tapen. Mye arbeid er spart.

Hvor er ....
Chuck nøkkelen til drillen har vi lett etter mange ganger her i huset. Det er helt utrolig på hvilke steder den har dukket opp. Høres det velkjent ut? Fest chuck nøkkelen til drillens ledning med isolasjons tape eller maskeringstape. Fest ”armene” til ledningen slik at den kan brukes uten å tas av ledningen.

Julegaver
Skal du gi bort en liten ting i gave, som en ring, smykker, parfyme eller andre småting, kan det være en morsom ide å binde den lille pakken på ryggen av en liten halmbukk. Det er også ganske gøyalt å pakke inn for eksempel cd plater og feste dem i hendene på en liten nisse. De minste barna setter stor pris på eventyrplater eller andre småting som kommer innpakket i hendene på en bamse. Bruk gjerne det samme pakkebåndet som på gaven når den bindes fast rundt håndleddet på nisser eller bamser.

Glass
Et lite hakk i kanten på et glass, kan jevnes og glattes ut med smergelpapir eller en neglefil. Riper blir borte hvis de pusses med tannpasta.
For å få blanke glass, spesielt av krystall, kan man bruke en del eddik til tre deler varmt vann. La glassene deretter lufttørke.
Sett aldri glass ned i varmt vann med bunnen først, da kan de sprekke på grunn av den plutselige utvidelsen i varmen. Selv de skjøreste glass tar ikke skade hvis de legges ned sideveis.
To glass som sitter fast, skal du ikke prøve å tvinge fra hverandre. Fyll det øverste glasset med kaldt vann og dypp det nederste i varmt. På denne måten kan du lett skille dem uten at de sprekker.

Lukt
Matlukt på kjøkkenet forsvinner hvis man legger en klype kaffepulver på en varm stekeplate.

Mugglukt kan fjernes ved å legge en halv løk som kan trekke til seg lukten et døgns tid.

Plastbokser med vond lukt kan man prøve å legge en stund i fryseboksen.

Sild og fiskelukt. Hvis man vasker stekepannen med 2 ss salt og varmt vann, etter at man har stekt sild, vil pannen bli fri for fiskelukt.

Glidelåsen
Glidelåsen kan gi problemer. I nye olabukser glir av og til ikke glidelåsen som den skal. Ja, den kan fuske i gamle bukser også. Grafitt er en vesentlig del av blyanten og er et glimrende middel til å løse disse problemer med. Tegn med en stor blyant, gjerne en tømmerblyant på glidelåsen, og du vil raskt merke at den glir som den skal. Et annet råd er å gni over glidelåsen med et stearinlys.

Undertøy
Undertøy som blir grått og kjedelig kan man prøve å få hvitt igjen ved å ha bakepulver i skyllevannet.

Brød
Brød trives best i romtemperatur. Det blir fortere gammelt i kjøleskapet. Bruk tette plastposer og pakk hvert brød for seg, da vandrer ikke smak eller bakterier fra det ene til det andre. Bland aldri ferskt brød med gammelt brød. Rengjør brødboksen ofte.

Egg
Egget, er det rått eller kokt? Hvis man er i tvil om dette, legger man dem på bordet og snurrer dem rundt. Rå egg har vanskelig for å snurre rundt, mens kokte egg oppfører seg som snurrebasser.

Egg som er sprukket, og som du allikevel skal koke, smøres med litt melk i bristen, før det legges i kokevannet. Melken virker som lim.

Egg som er ferskt eller råttent kan man ikke se umiddelbart. Fyll en skål med vann og legg egget oppi. Hvis det er ferskt synker det til bunns. Skulle det imidlertid være gammelt vil det flyte til overflaten med den spisse enden ned. Ha eventuelt litt salt i vannet. Friske egg er ru og kalkaktige, gamle egg er glatte og skinnende.

Hyller
Hyller som skal males er en kjedelig og langsom jobb, hvis man først skal male den ene siden og deretter den andre. Hvis hyllene er løse, så sett et par spiker i hver ende av hylleplaten, slik at hyllen kan hvile på to plankebiter mens du maler. Spikrene gjør at hyllen ikke hviler på underlaget. Når den ene siden er ferdig, snur du forsiktig hyllen og maler den andre siden.

Lagringsplass
Lagringsplasser får vi aldri nok av. Mange har klesskap på soverom og gjesterom som ikke går helt til taket. Utnytt denne plassen. Man kan kle kasser med stoffer og tapet som passer til rommet eller kjøpe ferdige pene pappkasser med lokk som selges i flere møbelhus kjeder. Skal man lagre hageputer og den slags er det best å oppbevare dem i søppelsekker eller plast for å beskytte dem for støv. (Lag huller så det ikke blir for tett) Dette er ikke noe pent syn i rommet. Monter en gardinskinne i metall i taket, litt innenfor skapets forside. Sy en kappe som er i samme stoff som rommets gardiner, eller passer i fargene. Sy på rynkebånd, og heng kappen opp på gardinkroker.

Maling og pensler
Malepensler skal ikke stå med busten ned, da de er helt ubrukelige etterpå. Hva skal man da gjøre hvis penslene skal stå i vann eller White spirit over natten, for å brukes neste dag? Legg en pinne langs kosten som rekker nedenfor busten, og fest pinnen til kosten med en strikk. På denne måten er det pinnen som støter i glassets bunn, og kosten får stå fritt i vesken uten å få bøyd bust.

Oppbevaring
Lister og tynne lekter på hobbyrommet må oppbevares et sted, men hvor? De tar så mye plass. Stående i en krok raser de frem. På hyllen detter de ned. Kjøp to rør klemmer som er beregnet på nedløps røret til takrennen. Monter disse rett over hverandre i en passende avstand på hobbyrommet. Listene tar nå ikke mer plass enn rør klemmene, og raser ikke utover gulvet når du skal ha den bakerste.

Oppbevaring.
Både på syrom og hobbyrom samler vi på mange rare småting. De fleste av dem er lettere å finne hvis de er sortert og i system. Finn frem 8-10 syltetøyglass i passende størrelse. Gjerne like, da det blir penest. På undersiden av en hylle skrur man opp alle metall lokkene, med to skruer i hvert lokk. Sett dem med passelig avstand i mellom. Fyll glassene opp med skruer, spiker eller andre småting, og skru dem på plass i lokket under hyllen. Neste gang du trenger noe har du full oversikt.

Ledninger
Ledninger som ligger hulter til bulter på gulvet i arbeidsrommet er ikke bra. Om man ikke snubler i dem kan de fort komme i klem mellom plank og verktøy. Skru fast en gardinstang med glidere i taket, over områdene du arbeider i, og heng en skjøteledning i den. På denne måten vil en stikk kontakt alltid være i nærheten av der du arbeider.

Grønske
Grønske er nesten dagligdags når man har mindre barn i huset. Det er ikke like lett å få bort gamle flekker, men får man tatt flekkene mens de er nye går de ganske lett bort hvis man gnir dem inn med Zalo før man putter klærne i vaskemaskinen. Selters på flekken kan også være verd å prøve.

Kaffeflekker
Kaffeflekker på lyse tepper kan fjernes med bakepulver. Gjør først flekken våt og strø på bakepulveret. La det virke en stund før du heller på litt Zalo og jobber med flekken til den er borte. Skyll med rent vann.

Kaffeflekker som ikke går vekk i vask kan man prøve et gammelt og godt råd på. Løs opp litt gjær i vann, og ha det over flekken, når den er tørr. Etter en liten stund skal flekken kunne vaskes med vann og såpe.

Rødvin
Rødvinsflekker. Legg rødvinsflekken i hvitvin til den er borte. Etterpå vasker du plagget på vanlig måte. Tøm derfor ikke ut slantene du måtte ha igjen av hvitvinen, spar dem på en egen flaske i kjøleskapet, som du kan ha til fjerning av flekker. Et annet råd for å fjerne rødvinsflekker er å drikke hvitvin istedenfor.

Silke
Fettflekker på silke kan gnis bort med varmt potetmel.

Maling
Malerkoster som har stivnet, kan man prøve å få myke igjen ved å legge dem i kokende eddikvann og etterpå vaske dem med grønnsåpevann.

Messingpuss kan foregå på mange vis
Ta kokende vann i en bøtte med pep vaskepulver. Rør godt og tilsett en liten pose med sitronsyre. Legg all messingen som skal pusses oppi bøtte. Det må stå under vann. La det ligge oppi til vannet er lunkent. Da er det blankt og fint og skal bare tørkes med en tørr klut.

Messingpuss: 1 ss Zalo og 1 ss med 7 % eddik blandes med 1 liter vann. Messingen dyppes i blandingen og vaskes litt med en gammel oppvaskkost. Skyll i varmt vann.

Prislapper
Ved nye innkjøp av kopper og glass kan prislappen være til stor ergrelse. De er umulige å få bort uten at man sitter tilbake med klissete lim flekk. Man ruller og skurer og skal samtidig være forsiktig med servise. Ta en svamp og fukt prislappen godt med varm eddik. Skrap deretter forsiktig og bruk mer eddik til prislappen er borte. Konsentrert sitronsaft skal også kunne brukes. Et annet alternativ er å smøre på matolje som skal virke en stund før man skraper det hele av.

Dette var noen av tipsene. Flere finner du i boken 1001 tips og råd til hus og hjem.

torsdag 8. mars 2007

Omtale av bøkene

Sanger til festlige anledninger : med taler og hilsninger.
Berge-Hansen, Marianne (for) Reitan, Ruby (ill) Innbundet. Orion 2002. ISBN: 8245805157 / 82-458-0515-7EAN: 9788245805154

Forlagets beskrivelse av Sanger til festlige anledninger : Denne boken inneholder festsanger til kjente melodier; velkommensanger, jubileumssanger, dåpssanger, konfirmasjonssanger, bryllupssanger, takk-for-maten-sanger, kaffeviser og festsanger. Du kan bruke sangene som de er, eller gjøre dem personlige med enkle grep. Forfatteren har også skrevet taler som på en enkel måte kan gjøres personlige. Hilsninger til kort eller telegram, og dikt som kan brukes både i talen eller alene er det også gjort plass til. Sangene er uten noter.


1001 tips til hus og hjem
Marianne Berge-Hansen Innbundet. Orion 2004. ISBN: 8245806471 / 82-458-0647-1EAN: 9788245806472

Forlagets beskrivelse av 1001 tips til hus og hjem: Boken inneholder tips og råd til hus og hjem. Den har alfabetisk ordnede oppslag om for eksempel flekkfjerning, mat og matlaging, blomster og planter og oppussing. Har register.


Juleplanleggeren
Marianne Berge-Hansen Anna-Julia Granberg (Illustratør) Innbundet. Orion 2005. ISBN: 8245806722 / 82-458-0672-2EAN: 9788245806724

Forlagets beskrivelse av Juleplanleggeren: I adventstiden forbereder vi den store julehøytiden. Vi vasker, pynter, lager kort og gaver, koker og baker. Forfatterens mål med denne boken, er at du skal kose deg med alle disse aktivitetene. Her får du tips og råd, slik at du kan planlegge godt og klare å hygge deg i denne tiden. Boken gir deg også mange ideer, blant annet til julegaver, julepynt og dekor. I tillegg inneholder den blanke sider til egne notater etter hvert kapittel.