tirsdag 13. mars 2007















Det er snart påske.

Ukene og dagene flyr fort. Faktisk er det bare 13 dager til vi tar påskeferie her i huset. Deilig.

Ferie, avslappende dager, påskegjester, påskekrim, påskeegg, god mat, kakao, sjokoladekaffe, SOL, glade barn, kryssord og sudoku, Kvikk-lunch, nybakte boller, skigåing?
Vi er egentlig passe lei av snøen her sør, så jeg ønsker den vel egentlig bort før påske. Håper på mye fint vær, da skal jeg ut i skuret og trekke frem gassgrillen. Her ligger fremdeles 30 cm snø på flatmark, men terrassen har vi fått fri for snø.
Ønsker meg deilige late dager i solveggen, og en snarlig vår.

God påske alle sammen.

Her er noen påsketips fra boken: ”1001 tips til hus og hjem”
Innhold: påskeegg i farger uten maling, påskeliljer i vase, kaffe med sjokoladesmak, egg, eggerøre, eggeglass, stearinlys, reiseseng, mus, lysestumper, appelsin, snøskuffer.

Påskeegg i farger uten maling.
For å få lys turkise egg, kan eggene kokes i 10 minutter sammen med
et rødkålshode. Avkjøles i kokevannet til fargen sitter fast.Lysebrune egg får man ved å koke eggene sammen med en overskåret løk, og ta dem opp av vannet etter 10 minutter. Skal eggene være mørkere brune, avkjøles de i kokevannet.Man kan også koke eggene med et par never løkskall, som gir gul til gulbrun farge.Rødløk vil gi kraftig brunrød farge.Safran i vannet (0,5 gram) vil gi solgul nyanse.Sterk kaffe gir gyldenbrun farge.Te gjør eggene gråbrune og rødbeter lysegule til rødbrune.Er rødbetene syltet, vil fargen bli svak rosabrun i en melert tone. Kok fire egg i 1 liter vann.



Påskeliljer i vase. Skjær av stilkene en om gangen, ca. 1 cm. Litt mer hvis vasen er liten. Sett straks de avskårne blomstene i vann og la dem stå kjølig en times tid.Lag deretter buketter og sett blomstene i lunkent vann evt. sammen med andre blomster. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel i vannet. La aldri vannet stå høyere enn 10 cm. oppover stilkene, og husk å etterfylle med vann ofte.Sett ikke vasen med blomstene i sterkt sollys. La dem få stå kjølig om natten, så holder de seg pene lenge.


Kaffe med sjokoladesmak. Av og til må vi unne oss litt ekstra. Putt en liten bit sjokolade i filteret neste gang du trakter kaffe. Nydelig.


Egg med sprekker er ikke noe greit å legge i gryten for koking. Eggehviten pipler fort ut, og halve egget er borte. Pakk egget inn i aluminiumsfolie før det kokes. Koketiden er den samme.


Egg som ikke er for kalde, lar seg piskes lettere og luftigere. Romtempererte egg er også det beste å bruke i kakebaksten.


Eggene som man kokte til frokost ble kanskje ikke spist opp. Skal de varmes igjen kan de legges i kokende vann og kokes i nøyaktig 1 minutt.


Eggerøre. Hvis man erstatter vann med Farris eller soda når man lager eggerøre, vil den bli veldig luftig og fin.

Egget, er det rått eller kokt? Hvis man er i tvil om dette, legger man dem på bordet og snurrer dem rundt. Rå egg har vanskelig for å snurre rundt, mens kokte egg oppfører seg som snurrebasser.


Eggeglass kan man komme i manko for både hjemme og på hytta. Bruk innmaten / papphylsen i kjøkkenpapiret og skjær det opp i passende ringer. Er det i tilegg rastløse og kreative barn og voksne i nærheten kan jo egglassene dekoreres.


Eggeglass kan man lage av så mye. Den nye trenden i dag er mye stål. Vil du ha noen helt spesielle egglass når du ber venner på frokost, skal du gå til innkjøp av store muttere, veldig store muttere.Kjøp muttere i størrelsen M36, og dekk bordet.


Stearinlys som drypper er alltid til ergrelse. Man kan imidlertid oppbevare lysene i fryseren til de skal brukes. De drypper ikke og varer lenger, men har veldig lett for å brekke.


Reiseseng. Små plaskedammer – badebasseng som er oppblåsbare, kan egne seg godt som soveplass for minstemann når man er på tur eller besøk. Lettvint er den også å få med seg. Blås den opp, legg et stort laken over, og fest det på undersiden.


Mus vil gjerne inn i hus, men der vil vi ikke ha dem.Einer kvister på gulvet på hytta eller naftalin kuler på loftet kan kanskje hjelpe til med å holde musene ute.


Lysestumper som ikke vil ut av lysestakene.Bruk en korketrekker / vin åpner og skru den ned i lysestumpen. Dra den ut.Vask rester bort med varmt vann.


Stearin i lysestaker er ikke videre pent, men bruk ikke kniv eller lignende for å pirke det ut. Stearinen fjernes mye lettere med varmt vann, men vær litt forsiktig med glass og krystall.Det er lurt å sette under et kaffefilter mens man holder på, så slipper man å tette vasken med stearin.


Appelsin i biter til for eksempel fruktsalat kan man med stort hell klippe med saks når appelsinen er delt i båter. På denne måten slipper man mye søl og unngår at mye av saften går til spille.


Appelsiner og grapefrukt går det mye lettere å skrelle hvis frukten dyppes i varmt vann umiddelbart før skrellingen.


Snøskuffer og våt snø passer ikke alltid sammen. Har du problemer med at snøen ikke vil slippe taket? Varm spaden litt over gassflamme, og stryk et tynt lag med stearin utover på for og bakside slik at det blir en hinne.Det skal faktisk også gå an å bare gni stearinlys på spaden uten å varme den opp, men man får et jevnere lag hvis den er oppvarmet slik at stearinen får smeltet litt. Gjenta behandlingen ved behov.Snøen vil heretter ikke så lett klebe seg til spaden.

Flere tips i boken: 1001 tips og råd til hus og hjem.


Ha en deilig påske og kos dere.
Hilsen Marianne


4 kommentarer:

Anonym sa...

De eggeglassene av papphylse var kjempesmarte. Vi har ikke eggeglass på hytta. Nå skal ungene få starte påska med å lage dem. Takk for tipset.
Hilsen Kathe

Anonym sa...

KULE sider. Mange gode tips. Her kommer jeg tilbake. Hvor selger de tipsboka di?
Bestemor.

Marianne sa...

Hei.
Gøy for ungene å få lage eggeglass. Koselig med litt småsyssel i påska.
Hilsen Marianne.

Marianne sa...

Takk til bestemor for tilbakemelding om kule sider.
"1001 tips og råd til hus og hjem", selges i de fleste bokhandlere vil jeg tro. Hvis ikke kan de bestille den til deg fra Orion Forlag.
Den samme boka kan også bestilles utallige steder på nett bokhandlere. Søk på "1001 tips" eller på navnet mitt så finner du den.
Velkommen tilbake.
Hilsen Marianne.