lørdag 10. mars 2007

Råd og tips




Vi har vel alle opplevd å stå der å lure på, "hva gjør jeg nå?"

I årenes løp samlet jeg mange tips som havnet i en eske. Jeg skulle jo bruke dem..., gjøre noe med dem. Trengte dem nok en dag.
Men hvem i allverden står på hode i en eske og leter etter tips når rødvinen flommer over duken eller 2 åringen har tegnet på sofaen med kulepenn?

I et anfall av opprydding kom jeg over disse tipsene. Sammen med en del som tilfeldigvis var lagret i hodet, begynte jeg å systamatisere. Familie og venner bidro med sitt, gamle ukeblader og utallige kilder ble gjennomgått for å samle stoff.
Det tok sin tid, og var jammen ingen lett jobb. Men, det var verd det. Resultatet ble boken "1001 tips og råd til hus og hjem".
Den er adskillig lettere å finne frem i enn en gammel eske.
Synes selv boken ble bra, og har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger. Takk for det.

Her er en liten smakebit fra boken.

Småfluer i blomsterpottene
Småfluer i huset kan være enormt irriterende. De er alle veier og kommer som regel fra potteplantene. Prøv hel nellik i vinduskarmen, sand oppå blomsterjorden eller vann plantene med en oppløsning av 1 ½ liter vann og 1-2 teskjeer salmiakk. Denne oppløsningen skal holde fluene borte i tilegg til at plantene blir frodige av denne naturlige gjødslingen. Man kan også dusje plantene med en litt svakere blanding, men vær forsiktig da ikke alle planter vil like det. Småfluer på stueplantene, finnes det mange metoder for å bli kvitt. Kjøp inn hvitløk, skrell den og legg små biter i hver blomsterpotte. Fluene skyr den sterke lukten og forsvinner.

Bilder
Bilder skal gjerne henge så de flukter med andre bilder. Så er det dette med alle hullene i veggen da, mens man prøver og feiler, og blir mer og mer irritert. Bruk en smal list som ikke tar noe særlig plass bak bildet, og slå en stift i den halvveis igjennom. Heng bildet på stiften og hold det opp mot veggen der bildet skal henge. Få noen til å sjekke at bildet henger der det skal, da det er lettere å se på avstand. Løft bildet deretter av stiften, og slå den litt inn i veggen for å lage et merke. Nå kan du se hvor stiften til bildet skal stå.

Strikketips
Når man skal strikke med garnnøster i mange farger har det en tendens til å surre seg sammen. Legg nøstene i en plastboks / isboks eller lignende og stikk huller i lokket etter hvor mange nøster det er plass til. Trekk garnet gjennom hullene og sett lokket på.

Bordtennisballer
Bordtennisballer får seg av og til en bulk. Slipp dem oppi en kasserolle med kokende vann, og de er på et øyeblikk like fine igjen.

Legoklosser
Vasking av Legoklosser og Duploklosser kan gjøres med en oppløsning av varmt vann med 2-3 spiseskjeer maskinoppvaskmiddel. Etter noen timer i bløt må klossene skylles godt og evt. få tørke på et badehåndkle. Klossene blir som nye.

Kaffe
Kaffekannen kan renses ved at man bruker maskinoppvaskpulver og vann som får stå og godgjøre seg i kannen. Skyll godt.

Bokstøtter
Kjøp to brosteiner og mal dem i farge, gull, sølv, stål eller bronse. Enkelt og stilig. Steinene er så tunge at selv de største bøker står støtt.

Bilvinduer
Film på bilvinduer. Putt noen sitrondråper i spylevesken eller vaskevannet.

Rene bilruter. Det legger seg ofte et belegg på frontruten. Noe som sies å være effektivt er å fjerne dette belegget ved å dele et eple i to og gni det på ruten. Etterpå poleres ruten med sammenkrøllet avispapir. Filmen skal være borte og rutene blanke.

Blomster
Blomster som skal settes i vase, og har treaktige stengler vil lettere ta opp vann hvis de først behandles med varmt vann. Fyll varmt vann i vasen, (forsiktig med krystall) men beskytt blomster og blader med papir eller plast. Denne behandlingen vil også friske opp blomster som har begynt å henge litt.Løk og lilje planter skal ikke ha varmt vann.

Blomster som står i vase blir ofte litt slimete på stilkene. 1 teskje kalksalpeter i vannet vil hindre dette.

Blomster trenger ofte litt holdbarhetsmiddel. Prøv sitronbrus eller tilsett en teskje potetmel i vannet.

Løfting
Bæring av store sponplater eller bord er ikke enkelt for en alene. Bruk jern riva som en hjelpende hånd, ved å sette riva under midten på langsiden. Bær i riva, med platen inn mot kroppen, og styr med den andre hånden.

Nøkler
Nøkkelen til gatedøren er ikke alltid så lett å finne i mørket. Merk nøkkelen ved å bore et ekstra hull i den eller kutt et hakk inn i den for å skille den ut fra de andre. Ved å bore et nytt hull, og bruke dette hullet til å tre nøkkelen inn på nøkkelringen, vil nøkkelen vippe litt ut i fra de andre og er lett å finne på et stort knippe både natt og dag.

Hagefingere
Når man har vært ute og jobbet i hagen, er ofte fingrer og hender brungrønne hvis man ikke bruker hansker. Dette kan være vanskelig å få rent etter lukejobben. Gni hendene inn med sitron, og vask dem etterpå som vanlig. Rene og pene blir de.

Gjerder
Nettinggjerder som skal males er en nesten umulig oppgave, men bare nesten. Bruk to maleruller som hele tiden følger hverandre på hver sin side av nettingen. Begge sider blir malt på en enkel måte.

Demontering og smådeler
Smådelene kommer ofte i kaos når du plukker fra hverandre klokker, symaskin eller andre ting med smådeler. Problemet er ofte å huske hva som skulle på igjen først og sist. Dette er ikke lett når man verken er symaskin reparatør eller urmaker. Skal du allikevel plukke ting fra hverandre, må de tilbake i riktig rekkefølge, ellers blir du fort sittende med en ting til overs. Fest en lang remse med maskeringstape, pakketape eller lignende på arbeidsbordet med limsiden opp. Du fester endene på tvers med tversgående tape. Etter hvert som du plukker ut smådelene fra det du holder på med, limer du dem fast på tapen i riktig rekkefølge. Når tingene skal tilbake på plass er det bare å starte i motsatt ende av tapen.

Klipping i stoff
Glatte stoffer som skal klippes i har lett for å skli litt unna. Legg et stykke silkepapir under stoffet, og mønsteret oppå stoffet. Fest alle tre lagene sammen med knappenåler. Når man nå klipper ut mønsteret gjennom alle tre lagene, vil ikke stoffet gli unna.

Sprett opp
Trådrester etter sømmer man har sprettet opp er noe pirk å fjerne. Bruk litt maskeringstape og lim den over sømmen som er sprettet opp. Når du drar av tapen igjen vil alle trådrester følge med på tapen. Mye arbeid er spart.

Hvor er ....
Chuck nøkkelen til drillen har vi lett etter mange ganger her i huset. Det er helt utrolig på hvilke steder den har dukket opp. Høres det velkjent ut? Fest chuck nøkkelen til drillens ledning med isolasjons tape eller maskeringstape. Fest ”armene” til ledningen slik at den kan brukes uten å tas av ledningen.

Julegaver
Skal du gi bort en liten ting i gave, som en ring, smykker, parfyme eller andre småting, kan det være en morsom ide å binde den lille pakken på ryggen av en liten halmbukk. Det er også ganske gøyalt å pakke inn for eksempel cd plater og feste dem i hendene på en liten nisse. De minste barna setter stor pris på eventyrplater eller andre småting som kommer innpakket i hendene på en bamse. Bruk gjerne det samme pakkebåndet som på gaven når den bindes fast rundt håndleddet på nisser eller bamser.

Glass
Et lite hakk i kanten på et glass, kan jevnes og glattes ut med smergelpapir eller en neglefil. Riper blir borte hvis de pusses med tannpasta.
For å få blanke glass, spesielt av krystall, kan man bruke en del eddik til tre deler varmt vann. La glassene deretter lufttørke.
Sett aldri glass ned i varmt vann med bunnen først, da kan de sprekke på grunn av den plutselige utvidelsen i varmen. Selv de skjøreste glass tar ikke skade hvis de legges ned sideveis.
To glass som sitter fast, skal du ikke prøve å tvinge fra hverandre. Fyll det øverste glasset med kaldt vann og dypp det nederste i varmt. På denne måten kan du lett skille dem uten at de sprekker.

Lukt
Matlukt på kjøkkenet forsvinner hvis man legger en klype kaffepulver på en varm stekeplate.

Mugglukt kan fjernes ved å legge en halv løk som kan trekke til seg lukten et døgns tid.

Plastbokser med vond lukt kan man prøve å legge en stund i fryseboksen.

Sild og fiskelukt. Hvis man vasker stekepannen med 2 ss salt og varmt vann, etter at man har stekt sild, vil pannen bli fri for fiskelukt.

Glidelåsen
Glidelåsen kan gi problemer. I nye olabukser glir av og til ikke glidelåsen som den skal. Ja, den kan fuske i gamle bukser også. Grafitt er en vesentlig del av blyanten og er et glimrende middel til å løse disse problemer med. Tegn med en stor blyant, gjerne en tømmerblyant på glidelåsen, og du vil raskt merke at den glir som den skal. Et annet råd er å gni over glidelåsen med et stearinlys.

Undertøy
Undertøy som blir grått og kjedelig kan man prøve å få hvitt igjen ved å ha bakepulver i skyllevannet.

Brød
Brød trives best i romtemperatur. Det blir fortere gammelt i kjøleskapet. Bruk tette plastposer og pakk hvert brød for seg, da vandrer ikke smak eller bakterier fra det ene til det andre. Bland aldri ferskt brød med gammelt brød. Rengjør brødboksen ofte.

Egg
Egget, er det rått eller kokt? Hvis man er i tvil om dette, legger man dem på bordet og snurrer dem rundt. Rå egg har vanskelig for å snurre rundt, mens kokte egg oppfører seg som snurrebasser.

Egg som er sprukket, og som du allikevel skal koke, smøres med litt melk i bristen, før det legges i kokevannet. Melken virker som lim.

Egg som er ferskt eller råttent kan man ikke se umiddelbart. Fyll en skål med vann og legg egget oppi. Hvis det er ferskt synker det til bunns. Skulle det imidlertid være gammelt vil det flyte til overflaten med den spisse enden ned. Ha eventuelt litt salt i vannet. Friske egg er ru og kalkaktige, gamle egg er glatte og skinnende.

Hyller
Hyller som skal males er en kjedelig og langsom jobb, hvis man først skal male den ene siden og deretter den andre. Hvis hyllene er løse, så sett et par spiker i hver ende av hylleplaten, slik at hyllen kan hvile på to plankebiter mens du maler. Spikrene gjør at hyllen ikke hviler på underlaget. Når den ene siden er ferdig, snur du forsiktig hyllen og maler den andre siden.

Lagringsplass
Lagringsplasser får vi aldri nok av. Mange har klesskap på soverom og gjesterom som ikke går helt til taket. Utnytt denne plassen. Man kan kle kasser med stoffer og tapet som passer til rommet eller kjøpe ferdige pene pappkasser med lokk som selges i flere møbelhus kjeder. Skal man lagre hageputer og den slags er det best å oppbevare dem i søppelsekker eller plast for å beskytte dem for støv. (Lag huller så det ikke blir for tett) Dette er ikke noe pent syn i rommet. Monter en gardinskinne i metall i taket, litt innenfor skapets forside. Sy en kappe som er i samme stoff som rommets gardiner, eller passer i fargene. Sy på rynkebånd, og heng kappen opp på gardinkroker.

Maling og pensler
Malepensler skal ikke stå med busten ned, da de er helt ubrukelige etterpå. Hva skal man da gjøre hvis penslene skal stå i vann eller White spirit over natten, for å brukes neste dag? Legg en pinne langs kosten som rekker nedenfor busten, og fest pinnen til kosten med en strikk. På denne måten er det pinnen som støter i glassets bunn, og kosten får stå fritt i vesken uten å få bøyd bust.

Oppbevaring
Lister og tynne lekter på hobbyrommet må oppbevares et sted, men hvor? De tar så mye plass. Stående i en krok raser de frem. På hyllen detter de ned. Kjøp to rør klemmer som er beregnet på nedløps røret til takrennen. Monter disse rett over hverandre i en passende avstand på hobbyrommet. Listene tar nå ikke mer plass enn rør klemmene, og raser ikke utover gulvet når du skal ha den bakerste.

Oppbevaring.
Både på syrom og hobbyrom samler vi på mange rare småting. De fleste av dem er lettere å finne hvis de er sortert og i system. Finn frem 8-10 syltetøyglass i passende størrelse. Gjerne like, da det blir penest. På undersiden av en hylle skrur man opp alle metall lokkene, med to skruer i hvert lokk. Sett dem med passelig avstand i mellom. Fyll glassene opp med skruer, spiker eller andre småting, og skru dem på plass i lokket under hyllen. Neste gang du trenger noe har du full oversikt.

Ledninger
Ledninger som ligger hulter til bulter på gulvet i arbeidsrommet er ikke bra. Om man ikke snubler i dem kan de fort komme i klem mellom plank og verktøy. Skru fast en gardinstang med glidere i taket, over områdene du arbeider i, og heng en skjøteledning i den. På denne måten vil en stikk kontakt alltid være i nærheten av der du arbeider.

Grønske
Grønske er nesten dagligdags når man har mindre barn i huset. Det er ikke like lett å få bort gamle flekker, men får man tatt flekkene mens de er nye går de ganske lett bort hvis man gnir dem inn med Zalo før man putter klærne i vaskemaskinen. Selters på flekken kan også være verd å prøve.

Kaffeflekker
Kaffeflekker på lyse tepper kan fjernes med bakepulver. Gjør først flekken våt og strø på bakepulveret. La det virke en stund før du heller på litt Zalo og jobber med flekken til den er borte. Skyll med rent vann.

Kaffeflekker som ikke går vekk i vask kan man prøve et gammelt og godt råd på. Løs opp litt gjær i vann, og ha det over flekken, når den er tørr. Etter en liten stund skal flekken kunne vaskes med vann og såpe.

Rødvin
Rødvinsflekker. Legg rødvinsflekken i hvitvin til den er borte. Etterpå vasker du plagget på vanlig måte. Tøm derfor ikke ut slantene du måtte ha igjen av hvitvinen, spar dem på en egen flaske i kjøleskapet, som du kan ha til fjerning av flekker. Et annet råd for å fjerne rødvinsflekker er å drikke hvitvin istedenfor.

Silke
Fettflekker på silke kan gnis bort med varmt potetmel.

Maling
Malerkoster som har stivnet, kan man prøve å få myke igjen ved å legge dem i kokende eddikvann og etterpå vaske dem med grønnsåpevann.

Messingpuss kan foregå på mange vis
Ta kokende vann i en bøtte med pep vaskepulver. Rør godt og tilsett en liten pose med sitronsyre. Legg all messingen som skal pusses oppi bøtte. Det må stå under vann. La det ligge oppi til vannet er lunkent. Da er det blankt og fint og skal bare tørkes med en tørr klut.

Messingpuss: 1 ss Zalo og 1 ss med 7 % eddik blandes med 1 liter vann. Messingen dyppes i blandingen og vaskes litt med en gammel oppvaskkost. Skyll i varmt vann.

Prislapper
Ved nye innkjøp av kopper og glass kan prislappen være til stor ergrelse. De er umulige å få bort uten at man sitter tilbake med klissete lim flekk. Man ruller og skurer og skal samtidig være forsiktig med servise. Ta en svamp og fukt prislappen godt med varm eddik. Skrap deretter forsiktig og bruk mer eddik til prislappen er borte. Konsentrert sitronsaft skal også kunne brukes. Et annet alternativ er å smøre på matolje som skal virke en stund før man skraper det hele av.

Dette var noen av tipsene. Flere finner du i boken 1001 tips og råd til hus og hjem.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hello
Rådet med glidelåsen var kjempe. Guttungen trøbler med ei bukse bestandig. Dette skal testes ut.
God helg fra Catrine.

Marianne sa...

Hei Catrine.
Gøy du likte tipset. Har bare tatt noen med i bloggen. Flere tips i boken "1001 tips til hus og hjem".
Hilsen Marianne.